انواع رنگ اکریلیک و هزینه و روش استفاده !

انتخاب رنگ مناسب برای نقاشی ساختمان هم به لحاظ کیفیت رنگ و هم به لحاظ سازگاری آن با محیط زیست اهمیت زیادی دارد. رنگ اکریلیک ساختمان در مقایسه با رنگ روغن و رنگ پلاستیک نسبتا جدید است و مزایای بیشتری دارد. یکی از این مزایا پایه آب بودن رنگ آکریلیک ساختمانی است که باعث می‌شود این نوع رنگ بی بو بوده، سریع خشک شود و خطر کمتری برای محیط زیست و انسان داشته باشد. در این مقاله از مجله آچاره به بررسی انواع رنگ اکریلیک ساختمان، مزایا و معایب و نحوه استفاده از آن برای نقاشی ساختمان می‌پردازیم. همچنین درباره قیمت رنگ اکریلیک و تفاوت آن با رنگ روغنی صحبت خواهیم کرد.

رنگ اکریلیک چیست و چه انواعی دارد؟

رنگ اکریلیک یکی از رنگ‌های مورد استفاده برای نقاشی ساختمان است که به دلیل مزایایی که دارد بیشتر از رنگ روغن و پلاستیک مورد استقبال قرار گرفته است. این رنگ ها بر اساس رزین های اکریلیک هستند و برای استفاده در فضای داخل و خارج خانه ساخته می‌شوند. رنگ‌های اکریلیک نیز مانند رنگ‌های روغنی قابل شستشو و بادوام هستند. از مزایای رنگ اکریلیک، عدم وجود مواد شیمیایی مضر و حلالیت در آب است. این ویژگی‌ها سبب می‌شود اکریلیک در نقاشی مکان‌هایی که بهداشت آنها اهمیت زیادی دارد استفاده شود. رنگ های اکریلیک در برابر عوامل مختلفی مانند تابش خورشید، باران و گرد و غبار نیز مقاوم هستند و به دلیل سهولت استفاده از آنها نسبت به رنگ های روغنی، اعمالشان بر روی سطوح خارجی توصیه می‌شود.

همانطور که اشاره شد حلال بودن در آب باعث می‌شود رنگ آکریلیک دیوار بوی کمتری داشته و برای انسان و محیط زیست خطر کمتری به همراه داشته باشد. علاوه بر این، نوع دیگری از رنگ اکریلیک پایه حلال مشتقات نفت است که برای رنگ‌های ترافیکی (خطوط روی آسفالت) کاربرد دارد.

امروزه رنگ اکریلیک ساختمان به دلیل نداشتن مواد شیمیایی مضر، قابلیت شستشو، جابجایی آسان، ایجاد لایه ای مقاوم و عدم تولید بوی نامطبوع بطور گسترده‌ای در کشورهای پیشرفته استفاده می‌شود. رنگ اکریلیک به نوع پایه آب و پایه حلال تقسیم می‌شود. از نظر ظاهری نیز این رنگ سه نوع مات (غیر قابل شستشو)، نیمه براق و براق دارد. عموما میزان براق بودن این رنگ در مقایسه با رنگ روغن کمتر است، اما از کیفیت بالاتری برخوردار است. برای رنگ‌آمیزی سطوح با رنگ اکریلیک می‌توان از غلتک، قلم مو و پیستوله استفاده کرد.

مزایا و معایب

از آنجایی که رنگ آکریلیک گزینه مناسبی برای نقاشی سطوح مختلف مثل بتن، گچ، سیمان و دیوارهای خارجی است کاربرد بسیاری در نقاشی ساختمان دارد. این رنگ سریع خشک شده و به دلیل بی‌بو بودن بهترین گزینه برای نقاشی داخل ساختمان محسوب می‌شود. استفاده از رنگ اکریلیک ساختمان در محیط‌های مرطوب نیز کاربرد دارد؛ چرا که پس از خشک شدن یک لایه مقاوم نسبت به آب روی سطح ایجاد می‌شود. همانطور که گفته شد استفاده از رنگ اکریلیک مزایای بسیاری دارد. از جمله اینکه:

  • سریع خشک می‌شود.
  • بدون بو است.
  • با محیط زیست سازگار است.
  • ضرری برای سلامتی انسان ندارد.
  • قابل شستشو است (به جز نوع مات).
  • برای استفاده بر سطوح مختلف کاربرد داشته و انعطاف‌پذیر است.
  • ضد آب و رطوبت است و از ساختمان در برابر رطوبت محافظت می‌کند.
  • خاصیت ارتجاعی خوب و مقاومت در برابر شرایط جوی.
  • پوشش دهی عالی دارد.
  • پیوند قوی با سطوح زیرین تشکیل می‌دهد.
  • در برابر پوسته شدن و ترک خوردگی مقاوم است.

به طور کلی استفاده از رنگ آکریلیک ساختمانی معایب زیادی ندارد. اما می‌توان موارد زیر را از نقاط تیره استفاده از آن دانست:

  • کمتر بودن میزان براقی آن در مقایسه با رنگ روغن باعث می‌شود تمیز کردن آن کمی سخت‌تر باشد.
  • خیلی زود خشک می شود و اگر حرفه‌ای نباشید فرصت کافی برای ایجاد تغییرات در مواقع اضطراری نخواهید داشت.
  • اگرچه رنگ اکریلیک ماندگاری زیادی دارد اما پس از خشک شدن کمی تغییر رنگ می‌دهد.

نحوه استفاده از رنگ اکریلیک

قبل از شروع کار نقاشی ساختمان دیوار را کاملا تمیز کنید و سطح آن را به وسیله سمباده صاف کنید. بستری که قرار است رنگ شود باید خشک و عاری از هرگونه چربی، گرد و غبار، لایه سست و غیره باشد. هر گونه نقصی در دیوار باید با ملات مناسب رفع شده و سمباده‌کشی شود. اگر ترکی روی دیوار وجود دارد بهتر است قبل از شروع رنگ‌آمیزی آن را تعمیر کنید.

 برای اینکه رنگ بهتر روی دیوار بماند و کیفیت بالاتری داشته باشد می‌توانید از رنگ لاتکس استفاده کنید. رنگ اکریلیک و رنگ لاتکس تقریبا ساختار مشابهی دارند و از رزین اکریلیک ساخته می‌شود. رنگ لاتکس استفاده آسانی دارد. این رنگ را می‌توان با آب رقیق کرد. هر چند در اغلب موارد به محض خرید می‌توان از آن استفاده کرد و نیازی به حلال ندارد.

یک لایه رنگ لاتکس روی دیوار زده و سپس رنگ آکریلیک را روی آن اعمال کنید. برای نتیجه بهتر، رنگ اکریلیک را حداقل در دو لایه به دیوار اعمال کنید. اگر ترجیح می‌دهید رنگ دیوار بافت‌دار باشد، می‌توانید قبل از رنگ یک لایه گچ روی قسمت مورد نظر بکشید. برای نقاشی فضای بیرون ساختمان نیز پس از استفاده از رنگ اکریلیک ساختمان بهتر است یک لایه رنگ سنگ تراشی (تراش اکریلیک) روی آن بزنید تا خاصیت ضد آب آن تقویت شود.

تفاوت رنگ اکریلیک با رنگ روغن

صرف نظر از اینکه یک نقاش با تجربه هستید یا فردی مبتدی، تصمیم در مورد انتخاب رنگ مناسب برای استفاده در نقاشی بسیار مهم است. مادامی که هر رنگ را برای مدتی بصورت جداگانه آزمایش نکنید، انتخاب بین رنگ روغن و اکریلیک می‌تواند بسیار چالش برانگیز باشد. یکی از مهم‌ترین تفاوت‌ها در میزان براقی این دو نوع رنگ است. این موضوع باعث شده تا رنگ روغن، که از براقی بیشتری برخوردار است، قابلیت شستشوی بهتری داشته باشد. یک تفاوت مهم دیگر نوع حلال این دو رنگ است. حلال رنگ اکریلیک آب و حلال رنگ روغن تینر یا نفت است. رنگ روغن عموما بوی شدیدی دارد، اما در مقابل رنگ اکریلیک بدون بو است. همچنین رنگ روغن در مقایسه با رنگ اکریلیک بسیار دیرتر خشک می‌شود.

آیا می‌توان از رنگ اکریلیک روی رنگ روغن استفاده کرد؟

بسته به اینکه رنگ روغن به تازگی (کمتر از 2 ماه) زده شده و یا مدتی از اعمال آن روی دیوارها می‌گذرد نتیجه می‌تواند متفاوت باشد. اگر رنگ روغن روی دیوار تازه باشد باعث پوسته پوسته شدن رنگ آکریلیک دیوار بعد از خشک شدن می‌شود. همانطور که قبل‌تر گفته شد، پایه رنگ اکریلیک ساختمان آب است و این موضوع باعث می‌شود روی سطح رنگ روغن چسبندگی نداشته باشد. در نتیجه برای اعمال رنگ آکریلیک دیوار باید ابتدا لایه رنگ روغن را بخراشید. این کار را می‌توانید به وسیله سمباده نرم انجام بدهید. برای اینکه رنگ ساختمانی اکریلیک روی رنگ روغن بچسبد باید محلولی از یک چهارم لیوان تری سدیم فسفات و یک گالن آب را روی سطح رنگ روغن دیوار کشیده و سپس سراغ نقاشی با رنگ آکریلیک بروید.

قیمت رنگ اکریلیک برای نقاشی ساختمان

قیمت رنگ اکریلیک ساختمان به این موارد بستگی دارد:

  • برند رنگ (داخلی یا خارجی)
  • کیفیت
  • نوع رنگ
  • فرم پایه‌ای
  • حجم رنگ
  • نوع مصرف (کاربرد)
  • حاوی یا فاقد سیلیکون بودن

بسته به موارد گفته شده قیمت رنگ و هزینه نقاشی با زنگ آکرلیک بسیار متفاوت است. به طور میانگین یک گالن 5 کیلویی رنگ اکریلیک ساختمان با برند ایرانی و از نوع نیمه براق در حدود 140 هزار تومان است. هزینه نقاشی نیز بستگی زیادی به متراژ خانه، شهر و نرخ دستمزد نقاش دارد و به طور میانگین از 20 تا 50 هزار تومان به ازای هر متر مربع متغیر است.

اشتراک گذاری